Julemad i portionsstørrelse – ja, hvorfor ikke? Stjernekokken Stefan Karlsson byder på en luksuriøs hovedret med traditionelle julesmage i fokus.
Leder du efter inspiration til julemiddagen? Gør som Stefan Karlsson og tænk uden for buffetbordets rammer i år. Her har han hentet en masse inspiration, for derefter at sammensætte sin helt egen hovedret.
En ny julfavorit!
INGREDIENSER
(4 portioner)
Rodfrugter
4 stk. kartofler
3 stk. persillerødder
0,25 stk. selleri
2 stk. persillerødder
4 stk. jordskokker
2 stk. løg
3 spsk. smør
0,5 spsk. sukker
1 glas ansjovisfileter
1 bundt purløg
Salt og hvid peber
Dild- og ostesmetana
1 glas (2 dl) smetana, gerne fra Arla
80 g lagret svensk ost, f.eks. cheddar
1 bundt dild
Salt og hvid peber
Smørstegte brødkrummer
1 dl usødet rasp eller panko
2-3 spsk. smør
Salt og hvid peber
Lange
350 g langeryg, skind- og benfri (eller anden torskeryg)
0,5 dl smeltet smør
Salt og hvid peber
sådan gør du
Rodfrugter
Skræl rodfrugterne og kartoflerne. Skær dem i mindre, uensartede stykker og hold dem adskilt.
Kog vand op i en gryde med salt. Kog rodfrugterne og kartoflerne hver for sig, så de bliver helt gennemkogte. Køl stykkerne hurtigt ned, så de ikke bliver melede og går i stykker.
Skræl løgene og hak dem groft. Varm en gryde op med smør uden at smørret tager farve. Læg de hakkede løg i gryden sammen med sukkeret. Lad løgene "koge" i det varme smør. De skal blive bløde, men må ikke få farve.
Hak ansjovisfileterne groft og kom dem i gryden med løgene. Tilsæt de kogte og afkølede rodfrugter. Bland forsigtigt rundt, så rodfrugterne bliver varme hele vejen igennem. Smag til med salt og hvid peber. Skær purløget fint og vend det i gryden. Læg rodfrugterne i et jævnt lag i et ovnfastfad.
Dild- og ostesmetana
Riv osten så fint du kan. Skær dilden meget fint. Bland dilden og osten med smetanan. Smag til med salt og peber.
Brødkrummer
Varm en pande op med smør. Læg rasp på og steg, indtil brødet er sprødt og har en gylden farve. Sørg for at røre rundt hele tiden, så det ikke brænder på. Smag til med salt og peber. Sæt til side.
Lange
Sæt ovnen på 80 grader, varmluft. Skær ryggene af langen i 8 skiver. Læg skiverne på en tallerken og pensl med det smeltede smør. Krydr med salt og peber.
Fordel lange-skiverne over rodfrugterne i det ovnfastefad. Sæt fadet i ovnen i ca. 2–3 minutter, eller indtil langens kerne er 44 grader. Tag ud af ovnen.
Ved servering, læg en skefuld smetana på hver lange-skive og drys det stegte brød over. Pynt med lidt dild.