Janssons fristelse

Publiseret af: Siw Poulsen, 18-11-2025

Kom i julestemning med vores opskrift på Jansson! Cremet, boblende og vidunderlig lækker.

En perfekt tilberedt Jansson fristelse er svær at overgå. Hemmeligheden ligger i at bruge den rette flødeblanding, melede kartofler og en skarp mandolin, der hjælper dig med at skære fine skiver eller stave.

Ingredienser

Janssons frestelse

  • Store gule løg
    2 stk
  • Melede kartofler
    700 g
  • Ansjoser
    125 g (+ 1–2 spsk lage)
  • Piskefløde
    3–4 dl
  • Salt og peber
  • Rasp
    3 spsk
  • Smør

SÅDAN GØR DU

  • Skræl løgene og halver. Skær dem i tynde skiver, gerne med en mandolin.

  • Varm smørret op på en pande ved lav varme. Steg løgene, til de bliver bløde, gennemsigtige og gyldne.

  • Skræl kartoflerne, og skær dem i tynde stave – gerne med en mandolin.

  • Si lagen fra ansjosdåsen, og stil den til side. Klip eller hak ansjosfileterne groft.

  • Tænd ovnen på 225 grader (over- og undervarme).

  • Pisk fløden sammen med 1–2 spsk af ansjoslagen. Smag til med peber og eventuelt lidt salt.

  • Smør et ovnfastfad. Læg kartofler, løg og hakkede ansjoser i lag. Afslut med et lag kartofler. Hæld ansjosfløden over, og top med rasp samt et par klatter smør.

  • Bag gratinen i den nederste del af ovnen i ca. 40–50 minutter. Dæk med folie, hvis den begynder at få for meget farve.

Relaterade produkter