Mestre mandolinen
Publiseret af: Sofia Rönnkvist, 30-01-2020

For at kunne håndtere en mandolin trygt og smidigt er der en del ting at tage hensyn til. Vi viser hvordan du håndterer det skarpe redskab på den rigtige måde.
Benriners stabile og skarpe mandoliner bliver let en favorit i køkkenet. Det alsidige redskab kan bruges til det meste, når du føler dig sikker og bekvem med den, f.eks. til lynhurtigt at skære løg ud til en pastasauce eller lave en salat med agurkeskiver og fennikel. Samtidig er det vigtigt at have den rette teknik med det skarpe blad.
Her fortæller vi, hvad der er vigtigt at huske på.
INDSTIL DEN RIGTIGE TYKKELSE
På bagsiden af mandolinen indstiller du, hvor tykke strimler du skal have. Skru på knappen for at få pladen, som den sidder på, til at flytte sig ned eller op. Vend derefter mandolinen, og juster forsigtigt pladen, så den flugter med den skarpe æg.
BRUG DEN RIGTIGE TEKNIK
Hold mandolinen stabilt mod underlaget. Tag et fast greb rundt om selve mandolinen, og skær skiver med let hånd. Læg skæreemnet mod den ene kant for at få god stabilitet, og træk derefter forsigtigt frem og tilbage. Bladet er så skarpt, at du ikke behøver trykke hårdt for at skære. Hvis du oplever, at det går trægt, er det nok tid til at slibe frem for at bruge mere styrke.
BESKYT FINGRENE
Hvis du skal skære små ting ud i skiver eller er kommet så langt ned i din grøntsag, at der kun mangler et lille stykke, skal du bruge fingerbeskyttelsen af hensyn til ekstra sikkerhed. Fingerbeskyttelsen har pigge på den ene side, som trykkes ned i råvaren. Dermed får du en barriere mellem hånden og bladet og kan skære trygt.
MONTERE AFTAGELIGT BLAD
To af Benriners størrelser kommer med et ekstra blad, som monteres til at skære i tynde strimler, eller julienne som det hedder på fransk. Bladene er i tre forskellige størrelser til hhv. tyndere eller tykkere strimler. Du monterer bladene ved at skrue dem fast på bagsiden af mandolinen, tæt på det faste blad. Sørg for, at det sidder godt, før du begynder at skære.
VÆLG DEN RIGTIGE STØRRELSE TIL FORMÅLET
Der findes tre forskellige størrelser af mandolinerne fra Benriner. Vælg den størrelse, der passer dig bedst og ud fra, hvad du tror du kommer til at skære mest af. Mellemstørrelsen passer for det meste, men hvis du f.eks. kan lide at rive store rodfrugter, passer en jumbo bedst. Et tip er altid at have mandolinen på et let tilgængeligt sted i køkkenet, for når du først er begyndt at bruge mandolinen, er det svært at holde op igen!