Luksus i hver bid! Stjernekokken Stefan Karlsson serverer en fantastisk chokoladedessert, der smelter på tungen.
Vil du imponere dine middagsgæster? Stefan Karlssons bagte chokolade er noget ud over det sædvanlige – og den perfekte afslutning på middagen. Opskriften kan virke kompliceret, men du kan sagtens tilberede alle elementer på forhånd. Ved servering skal du bare piske lidt flødeskum og anrette desserten på tallerkenen.
Sæt guldkant på middagen!
INGREDIENSER
(ca. 4 portioner)
Bagt chokolade
4 stk. forme i silikone
90 g flødeost (fx Philadelphia)
80 g fløde
90 g mælkechokolade
65 g mørk chokolade
1 æg
Havsalt
Tyttebærpærer
250 g tyttebær
250 g sukker
250 g vand
15 g hel kanel
5 stk. stjerneanis
4 stk. pærer, gerne danske
Rørte tyttebær
50 g frosne tyttebær
40 g sukker
1–2 spsk. Xanté (pærecognac)
Salt karamelsauce
1,3 dl piskefløde
0,75 dl lys sirup
0,75 dl sukker
15 g smør
0,5 stk. vaniljestang
Havsalt
Til servering
Piskefløde
Chokoladekiks og/eller chokoladebid
sådan gør du
Bagt chokolade
Bring fløde og flødeost i kog, og lad det tykne. Bræk chokoladen i stykker og kom det i en skål. Hæld den varme flødeblanding over. Pisk, indtil chokoladen smelter og blandes med fløden. Pisk ægget i, og smag til med lidt havsalt.
Forvarm ovnen til 95 grader. Hæld massen i silikoneforme. Bag i 18 minutter. Tag formene ud og lad dem køle lidt af, før du stiller dem i fryseren. Når chokoladen er frossen, kan du ”poppe” den ud af formene og derefter lade den tø langsomt op i køleskabet.
Tyttebærpære
Find en gryde frem, og tilsæt alle ingredienserne til tyttebærpærerne, undtagen de friske pærer. Lad det simre i et par minutter, og si derefter væsken fra. Pres så meget saft som muligt ud af tyttebærrene gennem sien.
Skræl og skær pærerne i mindre stykker eller tern, og læg dem i en skål. Bring den siede tyttebærlage i kog igen, og hæld den varme lage over pærerne. Lad det stå koldt, så pærerne kan tage farve og smag fra lagen. Hvis du har en vakuumpakker, kan du vakuumpakke pærerne sammen med den varme lage og lade dem trække natten over i køleskabet.
Rørte tyttebær
Bland de frosne tyttebær med sukker og Xanté. Rør forsigtigt rundt af og til, indtil sukkeret er smeltet, og tyttebærrene er tøet op.
Karamelsauce
Find en gryde frem, og tilsæt alle ingredienser til karamelsaucen undtagen havsaltet. Varm op til 105 grader. Smag til med havsalt, og lad saucen køle af.
Servering
Byg desserten op som vist på billedet, eller brug din egen fantasi. Server gerne desserten sammen med pisket fløde og en lille smule chokolade.